Loodgieterswerk – hoe voorkom je veelvoorkomende problemen met jouw leidingen?

Loodgietersproblemen kunnen soms lastig op te lossen zijn. In dit artikel bespreken we daarom enkele veelvoorkomende problemen en geven we je enkele tips die preventief werken.

Onervaren technicus: loodgieterswerk is nou typisch zo’n klus die moet worden uitgevoerd door gecertificeerde professionals. Een goede installatie is cruciaal om later geen grote problemen te krijgen. Eenvoudige reparatiewerkzaamheden kunnen door de huiseigenaar of door een minder ervaren technicus worden gedaan, maar de grote klussen moeten echt door de profs worden gedaan. Ook al denk je dat je zo misschien geld kunt besparen, in de loop van de tijd kunnen al die reparaties en schade je duur komen te staan.

Doorspoelen van zaken die er niet thuis horen: wat je door het toilet spoelt, moet worden beperkt tot kleine hoeveelheden wc-papier en afvalwater. Het doorspoelen van maandverband of tampons, keukenrol, haar, wattenstaafjes en meer kan de leidingen verstoppen en grote problemen veroorzaken.

Vergeten om de kinderen te leren wat wel en wat niet door de leidingen mag worden gespoeld: wanneer kinderen voor het eerst leren om het toilet te gebruiken, zijn zij en hun ouders misschien zo bezig met de zindelijkheidstraining dat het gebruik van de hoeveelheid toiletpapier niet eens wordt besproken. Geef ze een demonstratie. Trek drie of vier velletjes van de rol en laat ze zien dat dat echt alles is wat je nodig hebt. Anders kunnen de leidingen verstopt raken. Leer peuters die proberen speelgoed, sieraden en zelfs huisdieren door te spoelen dat dat echt niet de bedoeling is.

In de muur boren zonder na te denken over wat er zich achter de gipsplaat bevindt: hoeveel leidingen zijn er al niet beschadigd door een huiseigenaar die spijkers of schroeven in een muur met waterleidingen heeft aangebracht? Echt geloof me, het zijn er meer dan je zou verwachten. Voordat je scherpe voorwerpen door muren heen steekt, moet je eerst goed bekijken wat er achter het oppervlak ligt.

Bevroren tuinslangen: de wintermaanden brengen ijskoude temperaturen en dat zou een signaal moeten zijn om de tuinslangen op te bergen. Als de grond eenmaal bevriest, zal het niet meer nodig zijn om planten water te geven. Wanneer de temperaturen dalen, is het tijd om de slang los te draaien en op te bergen totdat het weer lente wordt. Bevroren tuinslangen kunnen de buitenkraan beschadigen, om nog maar te zwijgen over de slang en de leiding zelf.

Zorg voor afvalverwijdering: het afdekplaatje voor over de afvoer kan een handig hulpmiddel zijn om kleine hoeveelheden voedselafval tegen te houden maar het is natuurlijk geen wondermiddel. Botjes, plastic en zelfs aardappel- of wortelschillen kunnen leidingen behoorlijk verstoppen.
Als de schade al is aangericht, bel dan De 24uurs loodgieter in Eindhoven